18 april 2019

Staand of zittend werken? Advies van fysiotherapeut Gilian Raaymakers (huurder bij Station 026)

 • Altijd passende werkruimte
 • Full service
 • Huurprijs all in!
 • Opzegtermijn van 3 maanden

Zit jij op kantoor de hele dag achter je bureau? Dan is dit niet heel goed voor je gezondheid. Echter is alleen staand werken ook niet de oplossing… Maar wat is dan wel de beste houding die je kunt aannemen tijdens het werken? We vroegen het fysiotherapeut Gilian Raaymakers, huurder bij Station026.

Afwisselende houding

Gilian: ‘’De beste houding om te zitten is de eerstvolgende houding. Denk daar maar eens over na.’’ Hiermee bedoelt Gilian dat de beste houding om te werken de afwisseling tussen staand en zittend werken is. Een juiste afwisseling tussen staand en zittend werken zorgt namelijk voor een betere doorbloeding van het hele lichaam, dus ook van je hersenen. Deze zullen hierdoor meer zuurstof krijgen, wat resulteert in een verhoogde concentratie. Een productievere werkdag ligt dus voor jou in het verschiet wanneer je je houding afwisselt.

Gilian vertelt: ‘’Zitten is helemaal niet zo slecht voor je, maar de mens is gemaakt om te bewegen. Je kunt op een stoel zitten of op een bal, dat maakt niet uit. De eerstvolgende houding is de beste.’’ Onderzoek toont aan dat je 2,5 keer zoveel nieuwe ideeën creëert bij het rechtkomen vanuit een zittende naar staande positie. Een korte wandeling zal deze ingevingen helemaal stimuleren. Hierdoor zul je tevens merken dat je meer energie krijgt, doordat je minder snel overmand wordt door een slaperig gevoel.

Aan zijn clienten adviseert Gilian om maximaal drie kwartier achter de computer te zitten en daarna even een kwartiertje te bewegen. Maar, zegt hij: ‘’Dat wil niet zeggen dat je in die drie kwartier niet kunt wisselen om een volgende houding aan te nemen.’’

Voldoende beweging op het werk

Gilian geeft hierbij nog een aantal tips om ervoor te zorgen dat je genoeg beweging krijgt op je werk. Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt, geven deze tips een goed excuus om af en toe even weg te lopen van je computerscherm:  

 1. Zet de printer niet naast je neer;
 2. Zet het koffiezetapparaat op een afstandje van je bureau;
 3. Loop naar je collega die in een andere ruimte zit, in plaats van dat je hem/haar een mailtje stuurt.

Gilian zegt: ‘’Deze dingen lijken mij altijd heel logisch, maar voor heel veel mensen is het dat niet.’’

Ook kantoorruimte of een werkplek huren bij Station026? Bekijk hier welke werkruimte het beste bij je past.

Recente berichten
 • Succesvol een verkoopgesprek voeren
  7 augustus 2019 Succesvol een verkoopgesprek voeren

  Hier lees je hoe je een verkoopgesprek kunt voeren zonder jouw onderneming op te dringen bij potentiële klanten.

  Lees meer
 • Effectief netwerken? 5 tips!
  10 juli 2019 Effectief netwerken? 5 tips!

  Netwerken: dé manier om nieuwe, interessante contacten te leggen. Netwerken kan niet alleen je carrière een boost geven, maar ook je privéleven.

  Lees meer
 • Huurder aan het woord: Menno van Vliet van Indigo
  19 juni 2019 Huurder aan het woord: Menno van Vliet van Indigo

  Bij Station 026 verwelkomen we maandelijks nieuwe ondernemers die zich vestigen in ons pand. Menno van Vliet, GZ psycholoog bij Indigo, huurt sinds 2017 een ruimte op de begane grond.

  Lees meer
 • De eco-voetafdruk van jouw onderneming verkleinen
  5 juni 2019 De eco-voetafdruk van jouw onderneming verkleinen

  Een onderneming, klein of groot, het maakt niet uit. Altijd kunnen er stappen gezet worden om de eco-voetafdruk van jouw onderneming te verkleinen.

  Lees meer