10 juli 2019

Effectief netwerken? 5 tips!

 • Altijd passende werkruimte
 • Full service
 • Huurprijs all in!
 • Opzegtermijn van 3 maanden

Netwerken: dé manier om nieuwe, interessante contacten te leggen. Netwerken kan niet alleen je carrière een boost geven, maar ook je privéleven. Wist je dat je altijd en overal kunt netwerken? Hiervoor hoef je niet speciaal naar een netwerkbijeenkomst te gaan.

In Station 026 vind je ondernemers uit verscheidene vakgebieden. Wellicht kunnen jullie iets voor elkaar betekenen. Ben jij iemand voor wie netwerken een uitdaging is? Weet dan dat je niet de enige bent. In deze blog geven wij 5 tips om effectief te netwerken.

1. Bereid je voor en wees representatief

Ga je naar een zakelijke bijeenkomst? Bereid dan thuis al het één-en-ander voor. Van tevoren kun je bedenken welke boodschap je zelf wilt overbrengen en met welke personen je in contact zou willen komen. Wellicht kun je online zelfs een lijstje vinden met de genodigden. Neem naar de bijeenkomst je visitekaartjes mee, zorg ervoor dat je er representatief uitziet en je persoonlijke hygiëne in orde is.

2. Wees jezelf

Misschien wel de belangrijkste tip: wees jezelf. Wanneer je je anders voordoet dan je bent, zullen de meeste mensen hier snel doorheen prikken. Focus niet alleen op wat je doet, maar laat ook een stukje van je persoonlijkheid zien in een gesprek. Je bent tenslotte meer dan alleen je werk. Lach en zorg dat je openheid uitstraalt, zodat ook mensen naar jou toekomen om een gesprekje aan te gaan.

3. Luister en stel vragen

Focus het gesprek niet direct op jezelf, maar luister naar wat de ander te vertellen heeft. Hoewel dit voor veel mensen een opgave is, zal dit er uiteindelijk wel voor zorgen dat je gesprekspartner naderhand een positieve indruk van jou heeft. Door vragen te stellen zul je erachter komen wat de raakvlakken tussen jou en je gesprekspartner zijn. Hier kun je vervolgens slim op inhaken. Herhaal eventueel wat iemand vertelt, op deze manier zul je het zelf beter onthouden en heeft de ander het gevoel dat je oprecht geïnteresseerd bent in zijn/haar verhaal.

4. Zet jezelf op de kaart

Nadat je goed hebt geluisterd naar je gesprekspartner, is het ook van belang om jezelf op de kaart te zetten. Vertel wat jij en je gesprekspartner, in jouw ogen, voor elkaar zouden kunnen betekenen. Hierdoor vergroot je de kans dat diegene het gesprek met jou zal onthouden.

5. Zet een vervolgafspraak op

Stuur je gesprekspartner(s) naderhand een berichtje via LinkedIn waarin je vertelt hoe je het gesprek ervaren hebt. Blijf bij jezelf en overdrijf niet. Vraag of diegene een vervolgafspraak ook waardevol lijkt en stel een kop koffie voor.

Onthoud! Oefening baart kunst. Is jouw netwerk ervaring niet verlopen zoals je van tevoren had bedacht? Ga dan bij jezelf na wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Meet je succes niet aan het aantal visitekaartjes, maar aan de hand van waardevolle gesprekken. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Ook netwerken met andere huurders van Station026? Huur dan een kantoorruimte of vergaderruimte bij Station 026. 

 

Recente berichten
 • Succesvol een verkoopgesprek voeren
  7 augustus 2019 Succesvol een verkoopgesprek voeren

  Hier lees je hoe je een verkoopgesprek kunt voeren zonder jouw onderneming op te dringen bij potentiële klanten.

  Lees meer
 • Huurder aan het woord: Menno van Vliet van Indigo
  19 juni 2019 Huurder aan het woord: Menno van Vliet van Indigo

  Bij Station 026 verwelkomen we maandelijks nieuwe ondernemers die zich vestigen in ons pand. Menno van Vliet, GZ psycholoog bij Indigo, huurt sinds 2017 een ruimte op de begane grond.

  Lees meer
 • De eco-voetafdruk van jouw onderneming verkleinen
  5 juni 2019 De eco-voetafdruk van jouw onderneming verkleinen

  Een onderneming, klein of groot, het maakt niet uit. Altijd kunnen er stappen gezet worden om de eco-voetafdruk van jouw onderneming te verkleinen.

  Lees meer
 • Huurders aan het woord: René Bremer en Rik Booltink van Contention
  22 mei 2019 Huurders aan het woord: René Bremer en Rik Booltink van Contention

  Bij Station 026 verwelkomen we maandelijks nieuwe ondernemers die zich vestigen in ons pand. Contention huurt sinds 2018 een kantoorruimte bij Station 026 op de derde verdieping.

  Lees meer