26 maart 2019

5 tips tegen werkstress van psychologe Jedidja Borkent (huurder bij Station026)

 • Altijd passende werkruimte
 • Full service
 • Huurprijs all in!
 • Opzegtermijn van 3 maanden

Stress is een onderdeel van het leven. Zeker in onze maatschappij ontkom je er niet aan om je af en toe gestrest te voelen. Dit gebeurt al snel als je bijvoorbeeld de bus mist of in de file staat en daardoor te laat bent voor een belangrijke afspraak. Het leven heeft momenten van stress, dat is één ding wat zeker is. Wat echter belangrijk is, is dat er na een piek van stress ook weer een dal van rust komt. Psychologe Jedidja Borkent van psychologiepraktijk Borkent geeft tips over hoe je stress bij jezelf kunt herkennen, voorkomen en hoe je er weer vanaf komt.

Stress herkennen

Vaak kun je door een blik in je agenda te werpen, momenten van stress al zien aankomen. Je hebt bijvoorbeeld veel afspraken op je werk en een aantal deadlines staan. Jedidja: ‘’En dan weet je gewoon, hier ga ik stress bij ervaren. Verstandig is om de dagen daarna helemaal geen afspraken in te plannen, zodat je een vrije avond hebt, of neem een extra dag vrij. Stress bij jezelf kun je herkennen doordat je het gevoel krijgt dat je ‘geleefd’ wordt. Als je dit ervaart is het verstandig om eens na te gaan hoe jouw weken in elkaar zitten en of je niet te hard rent. Jedidja: ‘’Ons leven is geen sprint, we moeten de lange termijn volhouden. We kunnen af en toe best een sprintje trekken, maar dan wel met de nodige rustmomenten.’’

Als je deze rustmomenten niet inplant, kun je ook lichamelijke klachten krijgen, zoals: druk op de borst, last van je lichaam, hoofdpijn, duizeligheid. Eigenlijk de wat ‘vagere’ klachten, maar dit kunnen dus ook stressklachten zijn. Je lichaam geeft aan dat het op is en door te veel fysieke klachten komen werknemers dan in het traject van ziekteverzuim. Dit is natuurlijk vervelend voor zowel werknemer als werkgever.

5 tips om stress te voorkomen

Jedidja vertelt: ‘’We leven vaak op een manier dat we onze agenda gevuld laten worden met dingen van buitenaf. We kijken naar onze agenda en zien: dan is die jarig, dan geeft die een feest, dan heb ik een deadline op het werk, resultaat: onze agenda wordt vanzelf gevuld. We wachten tot er tijd vrijkomt om vrije tijd te hebben. Dus je wilt eigenlijk van tevoren plannen wanneer je vrije tijd hebt.”

 1. Stel prioriteit aan jezelf: plan afspraken in met jezelf (en partner/gezin).
 2. Zorg goed voor je lichaam: sport regelmatig en neem bijvoorbeeld eens een lekker bad.
 3. Mindfulness en ademhalingsoefeningen: om meer te leven in het hier en nu.
 4. Doe iets ontspannends: maak bijvoorbeeld een wandeling in het bos.
 5. Wees niet bang om het aan te geven wanneer iets niet lukt.
   

Hoe wordt je weer rustig na een stressmoment?

Jedidja: ‘’Uiteindelijk leef je vandaag met de consequenties van je keuzes van gisteren.’ Vaak zeg je dat je iets moet doen van je werk of familie, maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor wat je wel en niet doet. Niemand dwingt jou om een bepaalde baan te hebben en als het echt teveel van je vraagt, kun je misschien een dagje minder gaan werken of opzoek gaan naar een baan met minder druk.’’ Vraag jezelf kritisch 4 dingen af:

 • Waarom doe ik wat ik doe?
 • Wat doe ik omdat ik dat zelf vind?
 • Wat doe ik omdat ik denk dat anderen dit van mij verwachten?
 • En hoe wil ik daar mee omgaan?

Volgens Jedidja vullen we vaak in wat andere mensen van ons denken en verwachten, zonder dat dit echt bewezen is. Als jouw werkgever een deadline aangeeft, kun je verwachten dat dit is wat hij van jou verwacht. De verwachting is duidelijk, maar dat betekent niet dat er niet over te communiceren valt als je merkt dat je het niet redt. Toch zijn we vaak bang voor veroordeling en afwijzing als we dit aangeven. Jedidja: ‘’Dat is heel erg onze gedachtenwereld die ons in de weg zit. Terwijl we naar onze collega’s met bewondering kijken als ze aangeven dat iets niet lukt.’’

Moeten we niet iets minder streng zijn voor onszelf?

Lees ook de blog die Jedidja Borkent zelf schreef over stress: ‘’Maak tijd vrij voor vrije tijd.’’

Recente berichten
 • Succesvol een verkoopgesprek voeren
  7 augustus 2019 Succesvol een verkoopgesprek voeren

  Hier lees je hoe je een verkoopgesprek kunt voeren zonder jouw onderneming op te dringen bij potentiële klanten.

  Lees meer
 • Effectief netwerken? 5 tips!
  10 juli 2019 Effectief netwerken? 5 tips!

  Netwerken: dé manier om nieuwe, interessante contacten te leggen. Netwerken kan niet alleen je carrière een boost geven, maar ook je privéleven.

  Lees meer
 • Huurder aan het woord: Menno van Vliet van Indigo
  19 juni 2019 Huurder aan het woord: Menno van Vliet van Indigo

  Bij Station 026 verwelkomen we maandelijks nieuwe ondernemers die zich vestigen in ons pand. Menno van Vliet, GZ psycholoog bij Indigo, huurt sinds 2017 een ruimte op de begane grond.

  Lees meer
 • De eco-voetafdruk van jouw onderneming verkleinen
  5 juni 2019 De eco-voetafdruk van jouw onderneming verkleinen

  Een onderneming, klein of groot, het maakt niet uit. Altijd kunnen er stappen gezet worden om de eco-voetafdruk van jouw onderneming te verkleinen.

  Lees meer